Pages

Thursday, January 14, 2010

Berubah menjadi lebih baik .



Seperti yang korang tau , tahun ney dah 2010 . Mungkin belum terlambat lagi , gua nak buat azam kan . Tak tahulah kalau ada orang yang tak tahu apa azam dia . Pikir punye pikir , yaa gua mesti buad semua azam gua . Mesti !






Bagi gua , ada azam yang gua boleh buat dengan senang dan tak kurang jugak susahnya . Kenapa kita mesti ada azam ? Yess , pada pendapat gua azam ni sesuatu yang bagus untuk motivasikan diri dan sepatutnya azam kita bertujuan untuk berubah ke arah kebaikan . Contohnye , lu kaki merokok lepas tu lu berazam nak stop secara perlahan lahan . Kan bagus tu ?













Dalam islam , rokok tu kan haram sebab ia memudaratkan kesihatan . Jadi apa motif lu hisap rokok bro ? Nak mati cepat ? Apa lu dah hidup lama sangat ? Hehh . Macam tu jugak dengan azam yang sewaktu dengannya . Janji azam korang mendatangkan kebaikan . Ape yang penting ? Kerjasama antara keinginan nak laksanakan azam dengan godaan . Yeah , tagline wonderpets versi gua .













Gua dah pikir masak masak , ney lah senarai azam gua . Bukan gua nak tayang or tak kesahlah ape pun yang lu nak pikir , sekurang kurangnya gua akan ingat azam gua bila gua tulis kat sini .




  • Tak nak curi curi ponteng solat . Heh , rongak rongak .


  • Nak study hard , nak study smart . Tak nak main main lagi . Erk , kalau main sikit jee tak pe kan ? Heh . Tengok , memang patut gua listkan azam ney kan




  • Nak puasa sebanyak yang mungkin dalam setahun ney . Doakan gua .



  • Nak jadi budak baik . Tak nak mengumpat cikgu or sape sapelah . Heh , gua memang budak nakal . Tettt .




  • Akhir sekali , tak kesahlah walaupun gua tak listkan . Ape yang baik bagi gua , gua akan jadikan amalan . Bagi tabiat buruk gua pulak , gua akan kurangkan secara perlahan lahan .




Apee yang gua mesti adaa sekarang ialah kekuatan . Yee , gua mesti buat . Mati hidup semula pun , gua kena teruskan . Amin .

2 comments:

✖Mizz Yasmin✖ said...

Azam kita lebih kurang sama.
I'll pray for u and u pray for me.
Takut hangat2 tahi ayam.
LOL!

Tol jugak.
Nape diorang merokok ek?
Macho ke?
Kita lagi menyampah lagi ada.
Tol tak?

DYLAA said...

haha .
tula kan .
takot sgt .
hari ni tkot berie2 nk buad .
esok pulak hampeh .
tenks yasmin (:

diorang ingat kalau merokok tu agknye matanglaa .
padahal tak tau ,
org yg merokok tu tk gune akal .