Pages

Friday, November 20, 2009

Cuti Sekolah VS Cuti Period



Sebelum lu orang nak belasah gua sebab gua rasa title
entri neyy “ agak hot ” biar gua kasi warning dulu .
Para para lelaki silaa shooh shooh oke ?
KAHKAH .
Ade soalan ? Manaa gua dapat title neyy ? Masaa tu gua tengah check calander .
Tibee tibee gua perasan yang hari neyy hari last day sekolah .
Aiseyy ! Gua cuti 4 hari lebih awal tau dari lu orang punya cuti .
Then tetibe otak gua bagi idea yang bernas untuk title entri hari ni iaitu
Cuti Sekolah VS Cuti Period .
Amacam ? Dah ready ? Jom !
Roarr roarrr roarrr !





Cuti Sekolah





  • SELAMAT TINGGAL BUKU
Biasanyee situasi begini amat standart terjadi pada budak budak sekolah . Terutamenye bagi budak budak sekolah menengah . Like me and you laah . Ngeh Ngeh . Gua berani jilat dinding kalau ada student yang habiskan masa cuti sekolah neyy dengan baca buku text tanpa henti . Gulp ! At least pun ada yang bace buku text satu dua buah . Dan paling tak pun selak selak je buku tu . Macam lu orang laah . Bak kata Adibah Noor , ish ish ish . Bagi yang rajin tu ucapkan lah SELAMAT DATANG BUKU !




  • NO HOMEWORK . HOYEH !
Bilaa cuti sekolah yang paling best part tak ada kerja sekolah kan ? Kalau ada pun , siapa nak buad ? Bukan cikgu nak check pun tahun depan kan ? Yeayy . Cikgu tak bising suruh itu ini , dan hati lu orang pun teramat lah lapang dapat merehatkan kepala hotak enn . Gua rasa , tak perlulah lu orang rasa gembira yang melampau lampau sampai tahap tapir nak sembelit sebab gua pasti . Ada homework yang lebih berat menanti lu orang di rumah . Iaitu HOUSEWORK ! Ouhh . Tak suke aww !


  • BEBAS !
Definisi bebas disini amat luas maknanya . Bia gua listkan seperti bebas nak bangun pukul berapee , bebas nak keluar masuk rumah macam tarik tolak pintu , dan bebas sebebasnya . Bebas sebebasnya ? Whotwhoot . Bahaya tu . Cuti sekolah bukan laah bermakna gaya hidup lu orang berubah ke arah keburukan . Misalnya , keluar sampai tak paham paham bahasa nak balik rumah dan terlibat dalam gejala gejala yang amat tak senonoh . Walaupun cuti sekolah membuadkan hidup lu orang tak terikat seperti selalu tapi apa yang penting adalah bagaimana cara kita memanfaatkan cuti sekolah .




Cuti Period




  • WANITA ISTIMEWA DISISI ALLAH
Yaa . Exactly . Kalau ditanya kenapa wanita ada period , pasti jawapannya kadangkala sebegitu rupa . Bila kita didatangi haid , beberapa kewajipan utama bagi umat islam tidak boleh dilakukan sehinggalah kita habis haid dan mandi wajib . Contohya , selama kita tidak suci ( keluar darah haid ) kita tidak boleh membaca , menyentuh Al Quran dan tidak boleh mendirikan solat .


  • BEREHAT
Berehat daripada menunaikan kewajipan terhadap NYA .
Pasti kaum kaum adam dengki kan dengan kaum kaum hawa ?
Iyelah .
Lu orang tak ada public holiday macam kita orang .
Bagi gua , jadi perempuan ney lagi rumit dari jadi lelaki . Setuju ?




Sampai disini jelah gua berceramah . Ini lah pendapat gua tentang Cuti Sekolah VS Cuti Period . Maaf , kalau lu orang tak setuju .
Gua cuma sampaikan apa yang gua terfikir .
Ape pe pun , Selamat Menikmati Cuti Sekolah lu orang . Assalamuailaikum .

2 comments:

cik purple said...

mmg sulit jd pmpuan..terutamanya bile period..even tk de period pain..tp rase tak selesa..tak tenang..bile time exam dtg period..mmg rase bengang sgt.sb tak leh nak tenangkan diri ngan bacaan2 Quran..tak leh wat solat hajat..so kdg2 mmg naik bengang gak la..sume bnde buat tak jd..nk std salah, nk tido pun salah..mms ISLAM tu indah kan?sb hanya ISLAM yg mmpu bg ketenangan kat umatnye.. =)

DYLAA said...

cik purple :

islam agme yg adil .
yes .
setuju setuju setuju .
hanya ISLAM yg mmpu bg ketenangan kat umatnye .